Een aansluiting van het energie-leverende bedrijf is de elektrische installatie tot aan de hoofdschakelaar in de groepenkast. Alleen de netbeheerder mag werkzaamheden aan dit gedeelte van de installatie uitvoeren. Vanaf de hoofdschakelaar behoort de installatie bij het pand. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom door de aansluiting kan. In een woning is een 1-fase-aansluiting of een 3-fasenaansluiting aanwezig.
Wat is 1-fase?
Veel huizen zijn in het verleden via een 1-fase-aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Bij een 1-fase-aansluiting komt een elektriciteitskabel uw huis binnen. In die kabel zitten twee draden: de fasedraad (L) en de nuldraad (N). De spanning is 230V. De installatie kan beveiligd zijn met 1x25A, 1x35A of 1x40A. Met een 1-fase groepenkast in de meterkast staat er vaak 220/230V op de elektriciteitsmeter. Ook is de 1-fase-aansluiting op de factuur van de energieleverancier te herkennen.
Wat is 3-fasen?
Bij een 3-fasenaansluiting komen drie fasedraden van ieder 230 V de meterkast binnen met een nuldraad. Op een 3-fasenaansluitingen kan meer vermogen dan op de 1-fase-aansluitingen. De waarde van de beveiliging is vaak 3x25A. Bij een 3-fasen groepenkast staat er vaak 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast.
Verschil tussen 1 fase en 3 fase groepenkast
Je herkent een groepenkast aan de hoofdschakelaar. Bij een 1 fase groepenkast is deze 2 module-eenheden breed (35mm) en zijn twee draden aangesloten. Bij een 3 fase groepenkast is deze 4 module-eenheden breed (70mm) en zijn 4 draden aangesloten. De groepen en aardlekschakelaars in een 3 fase groepenkast zijn in het ontwerp gelijkmatig verdeeld over alle drie groepen.
Om van een 1 fase groepenkast naar een 3 fase groepenkast te gaan, zul je de 2-polige hoofdschakelaar moeten vervangen door een 4-polige hoofdschakelaar. Tevens zul je bij het netwerkbedrijf een aanvraag moeten doen voor een 3 fase aansluiting. Het netwerkbedrijf sluit de voedende kabels aan op de hoofdschakelaar.
Met de nodige ervaring en vakmanschap zou je zelf je groepenkast kunnen vervangen. Maar bij enige twijfel is het verstandig om een vakman in te schakelen. Het doel van een groepenkast is het waarborgen van veiligheid voor de gebruikers. Dit is bijvoorbeeld aanrakingsveiligheid of brandveiligheid. Het vervangen van de groepenkast begint met een goed ontwerp, een vakman kan je hier bij helpen.