Extra groep bijplaatsen in groepenkast
25 april 2022 

Extra groep bijplaatsen in groepenkast

Een extra groep in de groepenkast bijplaatsen komt de laatste jaren steeds meer en meer voor. Door de toename van het gebruik van elektrische apparaten is er vaak een extra groep nodig om bijvoorbeeld overbelasting van de bestaande groepen te voorkomen.

Kun je zelf een extra groep bijplaatsen in de groepenkast?

Als je zelf een een extra elektra groep wilt plaatsen in je groepenkast is dit dan wel veilig? Met de juiste vakkennis en ervaring zijn de werkzaamheden niet moeilijk. Maar werken met elektrisch kan vervelende consequenties hebben als dit niet op een juiste manier gebeurt.

Tijdens het monteren kan de installatie onder spanning staan doordat er bijvoorbeeld niet op spanningsloosheid is gecontroleerd met een dubbelpolige spanningsmeter. Ook kan het ontwerp van de uitbreiding niet helemaal goed gegaan zijn. Hierdoor kunnen er op termijn vervelende situaties ontstaan.

Je kunt zelf een extra groep bijplaatsen in de groepenkast mits je de juiste ervaring hebt, maar ons advies is om dit te laten doen door een vakman.

Extra groep meterkast aanleggen

Een ‘groep’ is eigenlijk nodig om verbinding van schakelaars, stopcontacten en lichtpunten te maken.

Door een extra groep in uw meterkast aan te leggen wordt de belasting van de oude groep verminderd doordat die wordt opgedeeld in twee groepen.

Een enkele elektra groep kan maximaal een vermogen van 3600 watt aan (16A x 230V). Bij een overbelasting dus boven de 3600 watt zal de automaat uitslaan. Maar als door een verkeert ontwerp de automaat bijvoorbeeld te warm wordt door andere automaten dan wordt het maximaal vermogen lager doordat de automaat eerder aanspreekt.

Een doordacht ontwerp vooraf bij het aanleggen van een extra groep is cruciaal voor een veilige installatie.

Elke grootverbruiker een eigen groep

Ieder huishouden telt veel elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een vaatwasser, magnetron, wasmachine en droger. Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer zonnepanelen, warmtepompen en autoladers. Het kan voorkomen dat de stroom uitvalt wanneer er meerdere apparaten tegelijk aan staan. De stroomvraag is in dit geval te hoog voor slechts één groep. Daarom is het advies om apparaten met een groot vermogen elk op een aparte groep te zetten.

De extra groepen zijn bijvoorbeeld voor:

  • Inductiekookplaat
  • Magnetron en oven
  • Sauna en hot-whirlpool
  • Buitenverlichting (liefst een aardlekautomaat)
  • Wasmachine en droger
  • Zonnepanelen, warmtepomp en autolader
Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Reactie plaatsen