Groepenkast vervangen of een nieuwe Groepenkast nodig?
24 april 2022 

Groepenkast vervangen of een nieuwe Groepenkast nodig?

Mag je zelf de groepenkast plaatsen?

Het vervangen van je groepenkast of het monteren van je groepenkast in je nieuwe huis is een flinke klus. Een klus waar technische kennis en verstand van zaken voor nodig is. De groepenkast is immers het centrale punt in je woning waar de stroom binnenkomt en wordt verdeeld. Hierbij mogen geen fouten worden gemaakt.

Mag je eigenlijk zélf een groepen kast vervangen? Ja, dat mag, maar het is veel veiliger om dit te laten doen door een Erkend Installateur.

Kies een vakbekwame Installateur

Kies een vakbekwame installateur. Ga je toch zelf aan de slag, bedenk dan dat tegenwoordig een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars in elke installatie verplicht is. Ook komt het steeds vaker voor dat men zonnepanelen op de installatie aansluit. De zonnestroom dien je immers veilig in je elektriciteitssysteem in te voeren. Er zijn voor zulke aansluitingen specifieke eisen opgesteld in de NEN1010.

Wanneer moet een Groepenkast vervangen worden?

Een groepenkast vervangen gebeurt meestal bij een grote verbouwing of modernisering van een oude woning of kantoor. Maar bijvoorbeeld ook wanneer je meer elektrotechnische werkzaamheden wilt gaan uitvoeren dan bijvoorbeeld het bijplaatsen van een extra groep.

Bij een grote verbouwing is er in veel gevallen een goede reden om de groepenkast te vervangen door een nieuwe groepenkast. Maar ook de ouderdom van de huidige groepenkast is een veel voorkomende redenen om te vervangen. Vaak is dit nog een oude stoppenkast die je wilt vervangen door een nieuwe groepenkast.

Tegenwoordig zijn de normen voor een groepenkast anders dan vroeger. Je sluit er bijvoorbeeld steeds meer apparaten op aan. Dit kan betekenen dat je groepenkast niet veilig genoeg meer is om aan de hedendaagse standaard te voldoen. Sinds 1975 is het bijvoorbeeld verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Mede door deze aanpassing zijn woningbranden veroorzaakt door kortsluiting enorm gedaald.

Er zijn steeds meer elektrische apparaten in huis. Op het moment dat je meer elektrische apparaten aansluit op het lichtnet van je woning moet je er rekening mee houden dat je extra groepen nodig hebt. Dit is afhankelijk van de stroomvraag, ook wel vermogen genoemd, die deze nieuwe apparaten verbruiken. Wanneer dit een vereiste is, is de kans groot dat je de huidige groepenkast niet in zijn geheel hoeft te vervangen. In veel gevallen is het uitbreiden van een bestaande eerder geplaatste groepenkast voldoende.

Een ander moment om goed op te letten is met het aanschaffen van een nieuwe keuken met extra keukenapparatuur. Vaak moet je dan extra groepen installeren in je groepenkast. Deze nieuwe keukenapparatuur sluit je aan op één nieuwe groep of meerdere nieuwe groepen vanwege het hoge vermogen van de apparatuur. Denk hierbij aan een eigen eindgroep voor de vaatwasser en de magnetron, maar ook voor de keramische en inductie plaat. Voor die laatste gebruik je vaak een kookgroep of een fornuisgroep.

Ook wanneer je zonnepanelen aanschaft, kan het zijn dat je de huidige groepenkast moet vervangen of eventueel uitgebreid zal moeten worden. Hierbij is het erg belangrijk dat de zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten. Zo zorg je voor het best haalbare rendement uit je panelen. Ook is dit belangrijk voor je veiligheid. Bij het onjuist aansluiten van zonnepanelen op je groepenkast kan er kortsluiting ontstaan. De nieuwe NEN1010 schrijft een eigen groep voor met aardlekbeveiliging van 30mA.

Aandachtspunten voor groepenkast vervangen

Bij het vervangen van je groepenkast zijn er een aantal aandachtspunten. Heb je bijvoorbeeld een éénfase of een driefasen aansluiting nodig?

Een éénfase groepenkast herken je bijvoorbeeld aan de éénfase hoofdschakelaar, of aan de codering “220/230V” op de kWh-meter. Een éénfase aansluiting is voor de meeste huishoudens voldoende. Echter door de toename van elektrische apparatuur zie je steeds meer driefase aansluitingen. Nieuwe aansluiting zijn over het algemeen standaard voorzien van driefasen. Zeker als je elektrisch wilt koken en de aanschaf van een warmtepomp overweegt.

Tevens is het aantal benodigde groepen van belang. Oudere groepenkasten zijn over vaak voorzien van 3 tot 6 groepen en hebben nog smeltveiligheden, ook wel stoppen genoemd. Wanneer je een groepenkast vervangt, kies je meestal voor minimaal 10 tot 12 groepen. Dit heeft mede te maken met het toenemende aantal elektrische apparaten die je in huis gebruikt. Wanneer een apparaat meer dan 2000 watt vraagt dan adviseren wij om dit apparaat op een losse groep aan te sluiten. Bij het vervangen van je groepenkast is het dus van belang dat je alle verbruikers weet.

Wat is in de meterkast eigendom van het netwerkbedrijf?

De aansluiting in de meterkast is de verbinding tussen het energienet en de energiemeter. De aansluitingen en energiemeters zijn eigendom van het netwerkbedrijf, zoals Stedin of Liander. Alles boven de meter, zoals de groepenkast, de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar, is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het pand. De eigenaar van het pand mag niet eigenhandig wijzigingen aanbrengen aan de aansluiting en meter, maar moet hiervoor altijd het netwerkbedrijf inschakelen.

Professionals van de RegioInstallateur

Ben je op zoek naar een installateur om werkzaamheden aan je groepenkast uit te laten voeren? Met de professionals van de RegioInstallateur kies je voor de zekerheid van een veilige en correct werkende elektrotechnische installatie van hoogstaande kwaliteit. De RegioInstallateur is gespecialiseerd in het installeren, het uitbreiden en vervangen van groepenkasten.

De RegioInstallateurs werken op basis van een all-in montagetarief, waarbij alle voor de werkzaamheden benodigde componenten worden meegenomen en geïnstalleerd. Het werkgebied is de provincie Friesland.

Waarom kiezen voor specialistische kennis?

Sommige klussen vereisen specialistische kennis, of zijn zelfs gevaarlijk als deze niet door een deskundige vakman worden uitgevoerd. Bij het werken aan elektrische installaties is een professionele aanpak nodig. Dit is het geval bij het vervangen van een groepenkast of het aanleggen en aansluiten van nieuwe componenten. Maar soms ontbreekt het niet zozeer aan de kennis, maar simpelweg aan de tijd om zelf de werkzaamheden uit te voeren.

Veel verzekeraars eisen in hun polissen dat de elektrische installatie in een goede staat moet zijn om schade te dekken. In principe ben je als bewoner/eigenaar verantwoordelijk voor een veilige staat van de elektrische installatie. Wanneer je de werkzaamheden door een professional laat uitvoeren, ben je in ieder geval zeker van de goede en deugdelijke staat van je installatie.

Het kiezen voor professionals betekent het kiezen voor gemak en een veilige betrouwbare elektrische installatie met garantie.

Werken volgens de NEN1010

De groepenkast wordt altijd volgens de meest recente NEN1010-normen vervangen. Deze reeks Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties bevat afspraken en praktische richtlijnen. Dit betreft de veiligheidseisen waaraan elektrische installaties in de woningen en andere laagspanningstoepassingen moeten voldoen.

In het kader van de NEN1010 is het niet mogelijk om zelf een groepenkast aan te schaffen en deze door onze monteurs te laten monteren. Dankzij onze all-in montage is dat uiteraard ook niet nodig, want we nemen alle benodigde componenten op de dag van installatie voor je mee.

Groepenkast vervangen door de RegioInstallateur

Het laten vervangen van een groepenkast is vaak aantrekkelijker dan deze werkzaamheden zelf uit te voeren. Wij kopen rechtstreeks bij de fabrikant grote hoeveelheden componenten en groepenkasten in, hierdoor hebben we lage inkoopprijzen.

We maken bij montage gebruik van de groepenkasten en componenten van het gerenommeerde kwaliteitsmerken, zoals Hager, Eaton, Gewiss, Schneider en ABB. Ook het uitbreiden van je bestaande groepenkast is mogelijk. Dit met behoud van KEMA-KEUR, waarbij aan alle gestelde normen en eisen op het gebied van elektrische installaties wordt voldaan.

Voordelen van de RegioInstallateur:

  • Duidelijke en scherpe prijs vooraf
  • Goede en heldere afspraken
  • Professionele installatie
  • Werken volgens NEN1010-normen
  • All-in montagetarief

Vraag vandaag nog vrijblijvend je offerte aan

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.