Fornuisgroep plaatsen
Tegenwoordig stappen veel mensen over van gas naar elektrisch koken. Koken op inductie is het populairst. De temperatuur is goed en snel te regelen. Bijvoorbeeld wokken is heel goed mogelijk op een inductie-kookplaat en het schoonmaken is een stuk makkelijker.
Maar kunt u zomaar je gaskookplaat de deur uit doen en een inductiekookplaat aansluiten. Meestal is een aanpassing aan de elektriciteit in huis nodig en moet er een speciale fornuisgroep of kookgroep geplaatst worden. De termen fornuisgroep en kookgroep worden in de praktijk door elkaar gebruikt.
Welk vermogen mag mijn kookplaat hebben?
Voordat je een kookplaat aanschaft is het handig om te weten hoeveel vermogen de installatie aan kan.
1 Fase installatie 2P + 2N = 2 x 16A x 230V = 7360W
3 Fase installatie 3P + N = 3 x 16A x 230V = 11040W
Moderne kooktoestellen zijn voorzien van elektronica. Hierdoor heeft de belasting een intermitterend karakter. Daarnaast zal nooit langdurig de kookplaat op vol vermogen "branden". Hierdoor mag je voor het ontwerp van een groepenkast voor de uitbreiding met een kookgroep vaak een gelijktijdig vermogen aanhouden van 0,8.
Kookgroep installeren
Een apparaat zoals een inductie kookplaat kan in zowel een 1 fase als 3 fase groepenkast aangesloten worden. De kookplaat kan op twee manieren aangesloten worden, via een kookgroep 2P + 2N of via een krachtgroep 3P + N.
De kookgroep 2P + 2N gebruik je in principe in een 1 fase groepenkast achter een aardlekschakelaar. Je kookplaat mag dan een maximaal verbruik van 7,4kW hebben. De hoewel de kookgroep twee keer aan dezelfde fase wordt aangesloten telt deze als één groep. In feite is een kookgroep twee gekoppelde B16 automaten. In je 3 fase-groepenkast kun je een krachtgroep gebruiken. Je kookplaat mag dan een maximaal gebruik van 11kW hebben.
Aansluiten volgens de NEN1010
Naast het vermogen is het belangrijk te kijken waar je kookgroep aansluiting moet voldoen. Dit wordt bepaald in de NEN1010. In de NEN1010 staat omschreven:
Daar de aansluitwaarde van een kookplaat hoger is dan 2000W moet deze op een aparte groep aangesloten worden.
De meeste kookplaten verbruiken meer dan 16A. Een gewone 16A installatieautomaat is beveiligd niet voldoende en daarom dien je je kookplaat op z'n minst op een kookgroep/fornuisgroep aan te sluiten. Deze aansluiting is een perilex aansluiting, en bestaat uit een perilex wandcontactdoos met een perilex steker.
De kookgroep telt als één groep.
De 2 fasen van de kookgroep/fornuisgroep moeten door dezelfde aardlekschakelaar beveiligd worden. U mag dus niet de L1/N door de ene aardlekschakelaar laten beveiligen en de L2/N2 door een andere.
Tussen de groepenkast en de keuken wordt 2,5 mm² installatiedraad in PE buis gebruikt. Zowel bij de 1 fase als de 3 fase gebruik je 5 draden, deze mogen door dezelfde 19mm PVC elektrabuis lopen. Bij de 1 fase aansluiting gebruik je 2 draden voor de fasen, 2 draden voor de nul en 1 draad voor de aarde. Bij een 3 fase aansluiting gebruik je 3 draden voor elke fase, 1 draad voor de nul en 1 draad. voor de aarde.
Kookplaat aansluiten
Heb je nog geen speciale groep in je meterkast voor het koken op een elektrische kookplaat? Dan moet je deze eerst aanleggen. Wanneer er voldoende ruimte is in de groepenkast, kun je hier een extra groep plaatsen. Wanneer dit niet het geval is, kun je ervoor kiezen een extra kast te plaatsen.
In sommige gevallen is het aanpassen van de meterkast alleen niet voldoende. In oude woningen is de aansluiting op het net lager dan in nieuwbouwwoningen. Je vraagt dan eerst bij de netbeheerder een verzwaring van jouw aansluiting op het net aan.
Let er wel op dat je met stroom werkt. Laat daarom, als je zelf geen tijd of kennis van zaken hebt, de werkzaamheden door een professional uitvoeren. Dan weet je zeker dat je een veilige installatie hebt.